Putovat vstříc dobrodružství, nekonečnem, ku hvězdám...

Aktualismus citátový aneb trn v oku:
"Nejvíce štěstí není na lidských drahách, ale mimo ně... neviděno nebo zhrzeno..."
Jiří Karásek ze Lvovic - Smrt sábské královny (Zlatý triptych)

Chceš-li Maglaiz čísti, musíš jinam.


Smooth chai - starý indián z Indie se skořicí v koutku úst

9. října 2013 v 20:12 | Maglaiz |  Čaj o páté bez páté
Zbrusu nový počin, který zas až tak nový a převratný není. Kapitánka Nemo již před rokem vyrukovala s Čajovým záznamníkem, na nějž jsem narazila nedávno. Čajem a čajovou kulturou se již nějaký ten pátek zabývám, dokonce jsem rozpoutala po vzoru Sikara Čajování přes šnečí poštu aneb dostaň čaj, vypij, pošli někomu dalšímu svůj čaj a udělej radost, a tak jsem si řekla, proč bych se neinspirovala a neprovedla Vás světem čajů z obchodů klasických i specializovaných a pár čajovnami, které se mi poštěstí navštívit. Zda přibude i pár slov o čajové kultuře je otázka, která mi stále ještě krouží nad hlavou.

Jelikož se mi již delší dobu nepovedlo někoho vytáhnout do jakékoliv čajovny, bude Vám muset pro dnešek stačit Čaj o páté bez páté jen o familiárně zvaném prachu z čaje v pytlíku, čili o porcovaném sáčkovém čaji.


Koštované: Smooth chai
Poddruh: rooibos
Majitel: Pickwick
První koštování: 5. října 2013 na Elišku/Huberta
Doba usrkávání: asi pět hodin
Nářadí: konvička pro jednoho a čajová miska

Co to koštuje? Zaakcniceny.cz nastolila revoluční cenu 22,- Kč! V online e-shopu Tesca za 29,90. Běžná cena asi 45,-.

Odkud to přijelo? Jelikož to byl dar (a velice si ho vážím, neb si utrhla od konvice) od čajomilce prvního řádu Opti-Mystique, nevlastním krabičku s anotací. Zdroj drtě neznám. Ovšem na každém sáčku naleznete známku s nápisem UTZ CERTIFIED, což nám prý dokazuje, že se jedná skutečně o čaj a nikoliv jeho drť. Pravděpodobně jsem čajový analfabet, jelikož to, co se nachází v sáčku, mi přijde jako drť či dokonce prach.
Poznámka pro čajology: Tradiční jihoafrický rooibos se pije s mlékem a cukrem, což se však do ostatních kontinentů nerozšířilo.
Poznámka pro cyprečajology: Nevěřte indiánovi v Indii, co cucá skořici a nabízí Vám čaj.

Na první pohled: Červenohnědá tekutina. Pijte rychle, ta věc je agresivnější, než se zdá!
Na první ňuch: V syrovém stavu můžete ucítit ostřejší aroma skořice a kardamonu.
V pitném stavu do nosu uhodí ještě výraznější vůně skořice, typicky ostrý zázvor by se zde také našel, kardamon zmizel, ale objevil se nádech hřebíčku.
Na první srk: Skořice Vás na jazyku polechtá a v zápětí Vás do něj štípne zázvor. Rozhodně se jedná o nápaditější chuť než u turkish apple, ovšem i zde je skořice škraloupem, jenž nelze přehlédnouti.

Z ruské žákovské knížky čaje (Čím více hrníčků, tím lépe): Chuť originální, ovšem jedna věc mne zneklidňuje. Pokud tento čaj dokáže zanechat na glazuře čajové misky červenou stopu, kterou odstraní až pořádné drhnutí pískem, co to pak dělá s mými útrobami?! Za tento děsivý fakt, musím ubrat ještě jeden hrníček, takže nakonec turkish apple dopadne v hodnocení lépe, i když nadzvednout obočí dokázal pouze tento červený chlapík Smooth chai.




Čaji o páté bez páté zdar!
Vaše Maglaiz

Zkuste také:



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Čerf Čerf | E-mail | Web | 9. října 2013 v 22:43 | Reagovat

Namlsalas mě, jdu si dát dobré Gyokuro z Kjóta :-).

2 maglaiz maglaiz | E-mail | Web | 10. října 2013 v 9:18 | Reagovat

[1]: Neposlal bys testr? Vyměním za prach z pytlíku všeho druhu :-D

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 10. října 2013 v 17:52 | Reagovat

[2]: Tenhle je koupený už v Praze. To, co jsem si přivezl přímo z Japonska, padlo brzy, i když toho bylo celkem dost :-)

4 Akiyama Kara Akiyama Kara | Web | 11. října 2013 v 15:41 | Reagovat

Hm, já miluju čaj, můžu vypít cokoliv, ale přiznám se, že moje srdcovka je černý. Zelený také (Japonský :D), ale černý piju každý den minimálně tak tři až čtyři hrnky. Bez cukru a mléka, připadá mi to jako barbarství, i když v Anglii jsem byla barbar já. :-D

5 maglaiz maglaiz | E-mail | Web | 11. října 2013 v 16:46 | Reagovat

[4]: Možná tě vyšokuji, ale s mlékem pijí černý čaj i v Africe a v Rusku.

6 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 12. října 2013 v 8:23 | Reagovat

Tenhle shodou okolností máme doma a musím potvrdit, že s mlékem chutná lépe. Byl to vlastně první čaj, u kterého jsem tuto kombinace zkusila a taky jediný :D

7 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 12. října 2013 v 11:57 | Reagovat

Snesu jakýkoliv druh čaje... ale na ovocné v poslední době nemám náladu. Klasika je zelený, doplněný dle libosti medem :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama