Putovat vstříc dobrodružství, nekonečnem, ku hvězdám...

Aktualismus citátový aneb trn v oku:
"Nejvíce štěstí není na lidských drahách, ale mimo ně... neviděno nebo zhrzeno..."
Jiří Karásek ze Lvovic - Smrt sábské královny (Zlatý triptych)

Chceš-li Maglaiz čísti, musíš jinam.


Receptování aneb čaj udějsisám

11. prosince 2013 v 18:54 | Maglaiz |  Čaj o páté bez páté
Zbrusu nový počin, který zas až tak nový a převratný není. Kapitánka Nemo již před rokem vyrukovala s Čajovým záznamníkem, na nějž jsem narazila nedávno. Čajem a čajovou kulturou se již nějaký ten pátek zabývám, dokonce jsem rozpoutala po vzoru Sikara Čajování přes šnečí poštu aneb dostaň čaj, vypij, pošli někomu dalšímu svůj čaj a udělej radost, a tak jsem si řekla, proč bych se neinspirovala a neprovedla Vás světem čajů z obchodů klasických i specializovaných a pár čajovnami, které se mi poštěstí navštívit. Zda přibude i pár slov o čajové kultuře je otázka, která mi stále ještě krouží nad hlavou.

A myslím si, že ten čas na nějaký článek o čajové kultuře či něčem, co okolo čaje krouží a čmuchá, právě nastal. Co říkáte? Dáme si pár čajových receptů, které Maglaiz objevila v překrásné knížce?

Oh, nebylo by na škodu asi říci, jaká to byla knížka, vážně ji doporučuji, je v ní spoustu zajímavostí a zvláště překrásné fotografie. Alcraft, Rob - Čaj. Vydáno nakladatelstvím Rebo Production CZ, s. r. o. v Praze roku 2009.

Zatím se neobjevil žádný chlebodárce, který by mi pořídil tyto sypané skvosty, abych mohla recepty ozkoušet, ovšem věřím, že se to v průběhu staletí změní a já sem postupně budu přidávat i své vlastní postřehy ze světa chutí a vůní.

Orchard Tea - jablečný čaj
Stavební kámen: 1 díl darjeelingu, 1 díl jablečné šťávy, 1 jablko na plátky
Jak to zplácat dohromady: Čaj louhujeme 3-5 minut, pak scedit. Prohřát s jablečnou šťávou, ale nevařit. Ozdobte plátky jablka a podávejte horký.

Summer Tea
Stavební kámen: 2 šálky vody, 5 lžiček assamu, 60 g cukru, 1 a půl šálku pomerančového džusu, 1 citron na plátky, 60 g jahod
Jak to zplácat dohromady: Louhovat 3-5 minut, pak scedit. Přidaz cukr a džus a dát vychladit. Při podávání možno přidat brandy nebo rum.

Apricot Samovar - neobvyklý ruský čaj rychle a jednoduše
Stavební kámen: 1 šálek silného černého čaje, 1 lžíce meruňkové či jiné zavařeniny, hnědý cukr a smetana
Jak to zplácat dohromady: Do horkého čaje přidat zavařeninu a cukr. Dobře promíchat a dle chuti přidat smetanu.
Tip: Rusové pijí tento čaj tak, že si na jazyk dají zavařeninu a napijí se čaje.
Interní poznámka: Najít Rusa a zjistit pravdu.


Halakahiki Tea - ovocné potěšení
Stavební kámen: 2 lžičky máty, půl šálku sypaného čaje, 2 a čtvrt šálku vroucí vody, 2 a čtvrt šálku studené vody, šťáva z půlky citronu, půl šálku ananasového džusu, půl šálku cukru, čerstvý ananas na kousky
Jak to zplácat dohromady: Mátu a čaj zalijeme vroucí vodou. 5 minut louhovat v uzavřené nádobě. Scedit do konvice se studenou vodou. Přidat šťávu, džus a cukr. Podávat ve sklenicích s ledem.

Black Russian Tea - zahřeje
Stavební kámen: 4 šálky poctivého černého čaje, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce cukru, 2 a čtvrt šálku červeného vína, 1 tyčinka skořice, 1 citron na plátky
Jak to zplácat dohromady: Vše smíchat a zahřát na pánvi téměř k varu, poté scedit. Podávat ve sklenicích.

Planter´s Tea
Stavební kámen: 4 a půl šálku silného černého čaje, 2 a čtvrt šálku tmavého rumu, 1 šálek pomerančové šťávy, půl šálku citronové šťávy, hnědý cukr, plátky pomeranče a citrónu na ozdobení
Jak to zplácat dohromady: Zahřát čaj, rum a šťávy na pánvi téměř k varu. Přidat hnědý cukr dle libosti.

Royal Bengal Tea - long drink pro jednoho
Stavební kámen: 1 lžička citronové šťávy, 2 střiky angustury nebo jiného hořkého likéru, půl lžičky hnědého cukru, koňak dle chuti, 1 šálek vychlazeného silného čaje, plátky citrónu a lístky máty
Jak to zplácat dohromady: Smíchat šťávu, hořký likér, cukr a koňak a směs nalít do vysoké sklenice s ledem, přes led přelijeme čaj. Ozdobíme mátou a citrónem.

Evening Mist - pro mlhavé ponuré večery
Stavební kámen: 1 šálek poctivého černého čaje, whisky dle chuti, 3 lžičky medu, smetana
Jak to zplácat dohromady: Zahřát čaj, whisky a med na pánvi až téměř k varu. Podávat se smetanou.


Dobrý chuťák a referujte, jak se Vám to vydařilo.
Vaše Maglaiz

Zkuste také:


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Opti-Mystique Opti-Mystique | Web | 13. prosince 2013 v 8:54 | Reagovat

Mám vedle sebe jednu Rusku, ale mám strach se jí zeptat. :D
Ovšem ten ruský meruňkový vyzkouším, mám všechno potřebné. :3

2 maglaiz maglaiz | E-mail | Web | 13. prosince 2013 v 9:22 | Reagovat

[1]: A to se bojí zeptat ten, kdož mne nutí řvát během vyučování, že mám zápočet :-D

3 Lyra Lyra | E-mail | Web | 14. prosince 2013 v 22:36 | Reagovat

Ty nealkoholické bych mohla někdy vyzkoušet, receptů na dobré čaje není nikdy dost. Díky za tento článek, bude se hodit. :-)

4 maglaiz maglaiz | E-mail | Web | 14. prosince 2013 v 23:17 | Reagovat

[3]: Oh, vůbec není zač, poděkuj chytré knížce a jejímu autorovi, že ty recepty sehnal a vydal.

5 maglaiz maglaiz | E-mail | Web | 14. prosince 2013 v 23:18 | Reagovat

[3]: Každopádně by bylo fajn, kdybys pak dala vědět, jaké byly :-)

6 Lyra Lyra | E-mail | Web | 15. prosince 2013 v 10:55 | Reagovat

[5]:Jasně, dám vědět - třeba bych si dokonce mohla taky na blogu založit čajovou rubriku, kdo ví :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama